2019

Kuhinja 6

Kuhinja je postavljena v omejen prostor tlorisne površine samo __m2 v ljubljanski vrstni hiši iz 60. let, ki kljub prostorski omejenosti vsebuje dovolj shranjevalnega ter delovnega prostora za štiričlansko družino, pri tem pa ne deluje utesnjeno. Izdelana je iz masivnega in furniranega hrastovega lesa, na hrbtni steni pa se za črnimi in ročno profiliranimi ličnicami skriva vgradna niša in visoka omara.


2018

Kuhinja 5

Umirjena kuhinja v alpskem predelu Slovenije za prenovljeno stanovanje mladega para, ki se spogleduje s tradicionalnimi motivi in ročnimi detajli. Zaradi tlorisne prostornosti so vsi elementi kuhinje pod nivojem delovnega pulta, kuhinjski prostor pa tako deluje zračno in čisto. Izdelana je iz masivnega hrastovega lesa in v studiu narejenega 5mm debelega furnirja za ličnice predalov, omar in vgradnih elementov, so profilirane s polkrožnimi utori in mestoma počrnjene.

 

Kuhinja 4

Elegantna in izrazito grafična kuhinja za ljubitelja oblikovanja v prenovljenem staromeščanskem stanovanju v Ljubljani. V podolgovat prostor sta vstavljena dva vzdolžna elementa z delovnim pultom in visokim delom, ki vsebuje hladilnik, predalnik in omaro ter je viden iz vhodnega dela stanovanja. Nosilna konstrukcija kuhinje je vidna in pomaknjena navzven, izdelana pa je iz masivnega in furniranega hrastovega lesa s črnimi poudarki ročajev in vgradne niše.


studiomoste_kuhinja4-2.jpg

2017

Kuhinja 3

Manjša kuhinja za mlado družino v novozgrajeni hiši v okolici Ljubljane. Visoki vgradni elementi so skriti v vgradni omari, leseni del kuhinje pa je po nivojem pulta. Nosilna palična konstrukcija je izdelana iz črnjenega hrastovega lesa, ličnice predalov so previsevajoče in postavljene v prvo ravnino. V sklopu kuhinje je izdelana tudi jedilna miza in drugi kosi pohištva, vsi iz masivnega in furniranega hrastovega lesa.

kuhinja3_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Pisalnik 1

Domača pisarna za mlado družino v Ljubljani, ki se je začel kot skupek večih elementov, nato pa skozi proces oblikovanja zreduciral na prostostoječ kos, ki spominja na pisalno pohištvo 19.stoletja. Digitalna oblika dela zmanjšuje potrebo po shranjevanju kupov papirja in omogoča uporabo minimalistične pisarne, ki se ob neuporabi zapre in postane kos pohištva. Izdelan je iz masivnega in furniranega lesa jesena in luženega hrasta ter ima kovinsko podkonstrukcijo.

pisalnik-1_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg

2016

Kuhinja 2

Kuhinja v večjem mestnem stanovanju v Ljubljani, ki po željah naročnikov "ni videti kot kuhinja". Zato je zasnovana kot nizek pohištveni element, naslonjen ob steno prostora. Nosilna konstrukcija je dvignjena od tal in je izdelana iz črne kovinske palične konstrukcije, vanjo pa so vstavljeni lebdeči elementi iz hrastovega lesa. Hladilnik in shramba se skrivata v vgradni omari za vogalom kuhinje, stenski del pa je oblikovan kot galerija za shrambo in razstavo posodja, rastlin in knjig.

kuhinja-2_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Predalnik 1

Kos pohištva za dnevni prostor manjšega stanovanja, na katerem je postavljen audio sistem, občasno pa je uporabljen tudi kot delovni prostor za delo z računalnikom in shranjevanje osnovnih pisarniških pripomočkov. Predalnik je prislonjen na zid in stoji na dveh nogah, razdeljen pa je na štiri polja, od katerih dva zavzema omarica, enega predalnik in enega delovna površina. Izdelan je iz jesenovega lesa, barvna lestvica predalov pa je sestavljena iz lesa bukve, jelše, hruške in oreha.

predalnik-1_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Miza 5

Miza, ki izhaja iz konstrukcije Mize 4, pri tem pa poskuša zreducirati konstrukcijske elemente na najmanjšo možno količino in dimenzijo. Mizna plošča je narejena iz masivnega hrastovega lesa in leži na varjeni kovinski podkonstrukciji v obliki stolice, ki omogoča dovolj prostora za udobno sedenje. Lesen prečnik je pomaknjen na dno konstrukcije, kamor je pritrjen z dvema lesenima zagozdama.

miza-5_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg

2015

Kuhinja 1 

Prva kuhinja studia, ki izhaja iz želje po dvigu kvalitete izdelave kuhinje kot najpogosteje uporabljenega kosa pohištva v domu. Namesto na principu nosilnih zabojeg iz nižjekakovostnih materialov bazira na sistemu prostorskega paličja z lebdečimi elementi, ki izhaja iz konstrukcijskih principov masivnega pohištva. Palična konstrukcija je izdelana iz črne kovine, vstavljeni elementi pa iz luženega hrastovega lesa.

kuhinja-1_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Miza 4

Jedilna miza, narejena ob Kuhinji 1. Podobno kot v kuhinji je za zreducirano nosilno konstrukcijo uporabljena kovinska palična konstrukcija, za uporabno površino pa masivna hrastova plošča. Deli kovine, ki se jih dotikamo, so zmehčani z elementi iz hrastovega lesa. Podkonstrukcija v obliki stolice omogoča udobno sedenje za 8-10 ljudi.

miza-4_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg

2014

Miza 3

Pisalna miza z masivno delovno ploščo iz ameriškega oreha in kovinskimi nogami. Oblika mize izhaja iz manjše Mize 1, pri čemer so zaradi večje dimenzije lesene noge nadomestile kovinske – te so bolj stabilne, zato ima lahko miza pri tleh manj povezav in omogoča več prostora za noge uporabnika. Povezave kovine in lesa so izpeljanke osnovnih lesnih zvez.

miza-3_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Reflektor 2

Ambientalno svetilo z vrtljivim senčnikom, ki v prostoru naredi intimno in toplo svetlobo. Senčnik je narejen iz javorjevega furnirja in je vrtljiv: v vertikalnem položaju dobimo usmerjeno svetlobo pod in nad lučjo (npr. nad mizo), z zasukom v horizontalno smer pa spremenimo smer in tudi jakost osvetlitve površine pod svetilom.

reflektor-1_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg

2013

Miza 2

Pisalna miza, narejena za dve osebi – par, ki veliko časa preživi ob branju knjig, pisanju in sanjarjenju. Pisalna površina je iz masivnega lesa jelše in ima na vsaki strani vgrajen predal, eden zanjo in drugi zanj. Oba predala sta reciklirana iz starih pohištvenih kosov – stranske mizice ter malega boudoira. Prvi ima keramičen ročaj v obliki cveta, drugi pa odslužen violinski vijak iz ebenovine.

miza-2_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Reflektor 1

Viseče svetilo nad delovno mizo. Svetloba prihaja iz večih manjših virov, ki se med seboj pomešajo in je zato bolj prijetna in mehkejša od enega močnega vira. Od površine mize se svetloba odbija v prostor in ga posredno osvetljuje. Nosilni okvir je narejen iz hruškovega lesa, spojen z lastovičjimi repi in zaščiten z lanenim oljem in čebeljim voskom.

reflektor-2_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg
 

Knjigobežnice

Manjša zunanja omarica za slovensko podružnico širše iniciative Little free library, ki spodbuja ljudi k branju in izmenjavi knjig. Omarica je zasnovana v dveh velikostih in je lahko izdelana z osnovnimi orodji iz domače delavnice. Navodila in načrti za izdelavo so dosegljivi na naslednji povezavi: Nacrti.zip.

knjigobeznice_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg

2012

Miza 1

Prvi mizarsko narejen kos pohištva, ki je spodbudil željo po nadaljnjem učenju obrti. Miza 1 je bila izdelana iz 15 let starega hrastovega lesa, ki sva jih našla na bližnji kmetiji in narejena izključno z ročnimi orodji.

miza-1_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg

2011

Dom Mojmir

Prvi projekt takrat še neobstoječega studia, ki je obsegal prenovo zapuščenega stanovanja v ljubljanskih Mostah in je pomenil prvi resnejši stik dveh študentov arhitekture z orodjem in ročnim delom. Rezultat projekta je bil bivalno stanovanje in nov hobi, ki se je kmalu spremenil v primarno dejavnost.

dom-mojmir_masivno-pohistvo_studio-moste_thumbnail.jpg