Dom Mojmir

To je najin prvi projekt, prenova praznega stanovanja v hiši z imenom Dom Mojmir v ljubljanskih Mostah. Projekt sva izvedla med študijem arhitekture v letu 2011. Naslednji tekst je povzetek članka iz revije Hiše #69, kjer je bil prvotno objavljen:

Prvotno tlorisno zasnovo sva večinoma ohranila. Dnevni prostor je bil sprva povezan s spalnico, ki sva jo spremenila v delovno sobo. Tako sva na južni strani s pogledom na vrt dobila povezan prostor, v katerem preživiva večino dneva. Na zahodni steni sta spalnica (prej kabinet) in kuhinja, vsi prostori pa so povezani s široko vežo, kamor sva takrat umestila kotiček za šivanje.

Notranje stene sva prebarvala s svetlo sivo barvo, ki zmehča sence in prevzame odtenke elementov ob njej. Star hrastov parket sva zbrusila in ga premazala z lanenim oljem, s tem sva pridobila poudarjeno strukturo lesa in lepo rdečkasto barvo brez leska. Edino v kuhinji je bil tako dotrajan, da prenova ni bila mogoča. Naredila sva nov tlak iz ostankov smrekovih opažnih plošč, ki nastanejo v proizvodnji. Vsa okna sva zbrusila in prebarvala z vodnim lakom v istem odtenku kot stene. Tako je bil osnovni kalup prostorov končan.

Izbira pohištva nama je bila že od vsega začetka jasna. Staro pohištvo se sklada z duhom takšnega prostora, poleg tega pa je narejeno po starih načelih: izdelano je iz masivnega lesa in ne zlepljenih lesnih ostankov, naredili so ga mizarski mojstri in zato njihova oblika ne temelji le na atraktivnih formah, temveč na tradiciji. Poleg tega pa je bil en kos narejen za več generacij, zato je nakup veljal kot dobra naložba. Večino kosov sva našla ali so nama bili podarjeni, midva pa sva jih prenovila in jim določila novo uporabnost. Nekaj elementov sva naredila tudi sama: kuhinjski pult iz borovega lesa in drsna vratca iz bukovih ostankov, šivalna miza iz starih macesnovih desk in kovinskim ogrodjem, delovni mizi po starih načrtih Enza Mari-ja ter celotna konstrukcija za spalnico iz cevi in objemk gradbenega odra, prekritih z lesenimi polnili.


Vse barvne fotografije je posnel Andrej Korenč.