Knjigobežnice

Knjigobežnice so slovenska podružnica širše iniciative Little free library, ki spodbuja ljudi k branju in izmenjevanju knjig. To poteka tako, da so na javnih mestih postavljene manjše knjižne omarice, ki jih bralci uporabljajo po principu “oddaj eno, vzemi eno”. Pri nas take knjižnice še ni bilo, zato sva se odzvala na pobudo s Facebooka in oblikovala ter naredila svoj predlog zanjo.

Za osnovni material sva izbrala les sibirskega macesna, ki se dobro znajde tudi na dežju, sčasoma posivi in ne potrebuje nobene dodatne zaščite (tega nam je v celoti dobrodušno prispevalo podjetje Lescom iz Medvod). Sprednja stranica je lasersko izrezana iz prosojnega pleksi stekla.

Poleg zgornje, večje omarice sva pripravila še prirejeno manjšo verzijo, ki si jo lahko po načrtih in navodilih naredi vsak doma. Da bi bila izdelava čimbolj enostavna, lahko spodnje načrte odnesete lokalnemu mizarju ali hobi centru ter si s tem priskrbite vse lesene sestavne dele, vratca pa vam lahko po priloženem načrtu izrežejo v podjetju za razrez pleksi stekla.


Vse potrebne datoteke in ilustrirana navodila za izdelavo si lahko prenesete s klikom na naslednjo povezavo: Nacrti.zip.