Miljeno pohištvo

Miljenje je tehnika, ki izvira iz Skandinavskih dežel in od vseh zaščitnih sredstev lesu daje najbolj neobdelan in svež videz, brez sijaja in vidne debeline nanosa. Z milom zaščitena površina je sicer manj odporna kot oljena, vendar pa z vsakim čiščenjem z milnico hkrati ustvarimo svež nanos zaščite.
Obdelava je primerna za pohištvo, ki je manj izpostavljeno vsakodnevnim madežem - npr. stensko pohištvo, omarice, stojala ali pisalne mize. Alternativno je lahko uporabljena tudi za površine, ki se pogosto čistijo (in s tem obnavljajo zaščito), kot so jedilne mize.

čiščenje in osveževanje:

Miljeno pohištvo je zaščiteno s čistim marsejskim milom brez dodatkov - ki je hkrati tudi sredstvo za čiščenje pohištva. Tekoča milnica, ki jo uporabljamo za vsakodnevno čisčenje miljenih površin, učinkovito odstranjuje madeže, ki so nastali med uporabo pohištva, hkrati pa obnavlja zaščitno plast mila na leseni površini.

Za zaščito in čiščenje miljenega pohištva uporabljamo samo čisto marsejsko milo brez dodanih parfumov in agresivnih sredstev, raztopljeno v topli vodi in zmešano do viskozne teksture. 

* Če želimo preprečiti prekomerno rumenenje lesa, namesto običajne milnice za vsako tretje čiščenje uporabimo mešanico mila z dodanim belilom.

popravilo poškodb:

Manjše mehanske poškodbe v miljeni površini (praske, vdrtine) lahko popravite sami. Za večje poškodbe se posvetujte z nami.

Če je na površini nastala manjša praska, jo lahko pred miljenjem pobrusite. Za to uporabite mehko brusilno gobico ali brusni papir (zrnatosti K220 ali podobno) in poškodovani del previdno pobrusite - smer brušenja vedno poteka vzporedno z letnicami, sicer se lahko poznajo sledovi brušenja. Po brušenju lesni prah obrišite s čisto in suho krpo ali sesalnikom, nato pa jo osvežite z novim nanosom mila. V primeru globljih prask lahko postopek osvežitve ponovite večkrat.

Če je na površini vdrtina, ki je nastala z udarcem in vlakna potisnila v notranjost, jih lahko popravimo z naslednjim postopkom: manjšo krpo ali brisačo temeljito omočimo z vodo in ožamemo, nato pa jo položimo na poškodovani del površine. Pred tem pripravimo domači likalnik in ga segrejemo na srednje visoko temperaturo.
Ko je vlažna brisača na leseni površini, nanjo za nekaj sekund pritisnemo likalnik, tako da se iz brisače sprosti vodna para, ki se vpije v stisnjena lesna vlakna. Likalnik in brisačo odstranimo z lesene površine in preverimo, ali se je poškodovan del dvignil na svoje prvotno mesto. Po potrebi postopek ponovimo.
Vodna para povzroči tudi dvig lesnih vlaken v okolici poškodbe in na otip grobo površino. Obdelano površino nežno pobrusimo kot v primeru opraskane površine in osvežimo z nanosom milnice.