O pomenu oblikovanja

Verjamemo, da lahko s povezovanjem področja oblikovanja in izdelovanja dosežemo višjo dovršenost in kvaliteto končnih izdelkov - naj bo to lesen predmet, kos pohištva ali celoten prostor.

Oblikovanja ne dojemamo le kot procesa določanja fizične oblike izdelka - ali naj bodo noge mize okrogle ali pravokotne, ali bo izdelek bele ali rdeče barve - ampak gre za razumevanje dejstva, da imajo predmeti (in prostori), ki jih uporabljamo vsak dan, močno sugestivno vlogo in neposredno vplivajo na naš način življenja. Od izdelkov in prostorov je v veliki meri odvisno, ali se bomo v njih počutili prijetno in sproščeno ali pa nam bodo predstavljali vir nezadovoljstva. Ne oblikujemo le izdelkov samih, ampak z izdelki oblikujemo življenje okrog njih.

Za uspešno oblikovanje je potrebno tudi podrobno razumevanje lastnosti materiala in procesov, prisotnih v izdelovalskem postopku; le tako jih lahko že v začetni fazi upoštevamo in predvidimo oblikovne rešitve, ki so smiselne, izvedljive in dolgotrajne. 

Poleg upoštevanja obeh polov - oblikovalskega in izdelovalskega - smo v skozi pretekla leta ustvarjanja definirali tudi nekaj osebnih izhodišč in načel, ki so prisotna v našem delu:

Minimalizem

Tega ne dojemamo kot estetike, ampak kot princip dela in način življenja - reduciranje začetnih izhodišč na bistvene elemente in najboljša možna izvedba le-teh. Če zmanjšamo število pohištvenih kosov v prostoru (ali pa število posameznih elementov v enem kosu) do te mere, da še vedno optimalno opravlja svojo funkcijo, dobimo čisto in uporabno rešitev brez nepotrebnih dodatkov. Pristop morda najlepše opiše star shakerski rek: "Ne naredi stvari, ki ni potrebna in hkrati uporabna; če pa narediš stvar, ki je hkrati potrebna in uporabna, jo obenem naredi še lepo."

Lokalnost

Uporabljamo lesne vrste iz FSC certificiranih gozdov Slovenije in sosednjih držav, ki jih obdelamo in zaščitimo z naravnimi sredstvi lokalnih proizvajalcev, kot so olja, mila, voski in šelak (ne uporabljamo umetnih in toksičnih zaščitnih sredstev). S tem podpiramo lokalna podjetja, izdelki pa imajo z zmanjševanjem transporta manjši ogljični odtis.

Tradicija

V dolgi mizarski (in tesarski) tradiciji najdemo številne konstrukcijske rešitve in detajle, ki so bili skozi leta razvoja izpopolnjeni in preverjeni, poleg tega pa izdelkom dodajo značilen karakter, ki z leti ne izgubi na zanimivosti, ampak prej obratno. Tradicionalne tehnike združujemo s sodobnimi strojnimi orodji in jih reinterpretiramo, spreminjamo in prilagajamo, kjer je to potrebno, s tem pa dobimo kvalitetne, sodobne in učinkovite oblikovne rešitve.