Pisalnik 1

Ob pojmu “domača pisarna” si pogosto predstavljamo prostor v stanovanju, kjer je v središče postavljena velika delovna miza, okrog nje pa so predalniki, omare in police, polne papirjev in drugih pisarniških pripomočkov.

Podobno izhodišče je imel mlad par za ureditev domačega delovnega kotička v razširjenem delu hodnika meščanskega stanovanja. Zaradi majhne površine prostora je bilo k zasnovi in oblikovanju vseh elementov potrebno pristopiti drugače – raje kot serijo pohištvenih kosov sva jih vse skupaj združila v en sam večji element. Ta se zgleduje po starejših kosih pisalnega pohištva (oz. pisalnikih), ki so bili namenjeni pisni korespondenci in vodenju osebnih finančnih papirjev, zato nimajo velikih delovnih površin, imajo pa več prostorov za shranjevanje in možnost zapiranja. 

Sodobno delo se vse bolj seli v digitalni prostor – fizični prostor z vsemi papirji in velikimi delovnimi površinami se tako lahko spet zmanjša, delovno okolje pa postane bolj reducirano in očiščeno. Pisalnik 1 je zasnovan kot sodobna, minimalistična pisarna, prilagojena za elektronsko delo. Je plitek in visok element z majhno tlorisno površino, ki je postavljen ob zid in je lahko v času neuporabe zaprt.

Pisalnik 1 je sestavljen:

  • iz večjega predala za shranjevanje neurejenih papirjev v spodnjem delu (ki hkrati deluje kot podpora za delovno površino),
  • prostora za manjši tiskalnik in premične police za papirje, 
  • odpirajoče se delovne površine s prostorom za stacionarni računalnik (velikosti 21″) s pripadajočimi elektronskimi priključki,
  • arhivskega dela z 12 prekati za posamezne registratorje v zgornjem delu.

Leseni del pisalnika stoji na kovinskih nogah in je izdelan iz masivnega jesena ter luženega hrasta, vsi elementi so povezani z lesnimi zvezami in zaščiteni s 3 sloji matiranega šelaka.


* Zunanje mere pisalnika so 164cm (višina), 120cm (širina) in 47cm (globina).