Šelakirano pohištvo

Šelak je naravno zaščitno sredstvo (nekakšen predhodnik današnjih umetnih lakov), in se ga nanaša ročno, z laneno culo in poliranjem. V zgodovini je bil pogosto uporabljen za pohištvo višjega razreda, kjer je bil v številnih nanosih spoliran do visokega sijaja.
S poenostavljeno verzijo ročne politure lahko dosežemo sodobnejšo izgledajočo zaščito lesa, ki nima sijaja. Šelak na površini zatrdi v tanek zaščitni sloj, ki ne potrebuje osveževanja. Ker je relativno občutljiv na vodo, je primeren za zaščito izdelkov, ki niso v pogosti uporabi - npr. stensko pohištvo, svetila in podobno.

čiščenje:

Za vsakodnevno čiščenje površine obrišite s čisto in suho krpo. Umazane površine očistite z ožeto, vlažno krpo in po potrebi dodajte naravno milnico. Ne uporabljajte čistil za pomivanje posode, tekočih mil za roke in drugih agresivnih sredstev, ki lahko poškodujejo šelak. 

osveževanje in popravilo poškodb:

Šelak na leseni površini ustvari trdno zaščitno plast in ne potrebuje osveževanja. Šelakirane površine niso primerne za domačo obnovo, zato nas v primeru poškodb kontaktiraje, da skupaj najdemo najprimernejši način za popravilo.