Kaj je Studio Moste?

 

Je studio, ki se ukvarja z oblikovanjem in izdelavo pohištva (in pohištvu podobnih predmetov) iz masivnega lesa.

 

Kakšen je vaš način dela?

 

Po najinem mnenju sta področji oblikovanja in izdelave neločljivo povezana.

Vse izdelke v oblikovni fazi zasnujeva tako, da je njihova izdelava efektivna, prilagojena zmožnostim najine strojne opreme ter karakteristikam masivnega lesa, nato jih izdelava v lastnem studiu. Med izdelavo pogosto najdeva možnosti za izboljšave, nove postopke ter tehnike, ki jih upoštevava v zasnovi naslednjih izdelkov.

 

Ali delate izdelke izključno iz masivnega lesa?

 

Les je eden izmed najboljših materialov, iz katerega lahko naredimo predmete za vsakdanjo uporabo.

V prvi vrsti predelava lesa v uporabne izdelke ne škoduje okolju - če to počnemo odgovorno. Zato uporabljava izključno FSC certificiran les iz domačega okolja, lepila in zaščitna sredstva brez škodljivih hlapljivih snovi, ostanke pri izdelavi pa porabiva za ogrevanje studia.

V drugi vrsti ne škoduje nam med delom, ker ne vsebuje formaldehidnih lepil in plastičnih prevlek. Poleg tega je delo z masivnim lesom, ki je pri vsakem projektu nekoliko drugačen, bistveno bolj intelektualno stimulativno in prijetno kot delo z industrijskimi ploščami.

Nenazadnje pa tudi ne škoduje uporabnikom končanih izdelkov, ker ni zaščiten z umetnimi premazi ampak naravnimi olji in trdimi voski. Leseni izdelki imajo dolgo življenjsko dobo zaradi svoje odpornosti in možnosti popravila manjših in večjih poškodb. Lesen predmet res težko uničimo do te mere, da ga moramo nadomestiti z novim.

Če le lahko, izdelke v celoti zasnujeva iz masivnega lesa. Ploskovne materiale uporabljava le tam, kjer je to nujno potrebno oz. še nisva našla boljše alternative (dna predalov, hrbti omar, ličnice večjih dimenzij..). Mestoma uporabljava tudi komplementarne naravne materiale, kot so pluta, kovine, tkanine in podobno.

 

Ali je masiven les zahteven za vzdrževanje?

 

Ne, če je bil les pravilno obdelan in zaščiten.

V zadnjih letih se je zgodil velik napredek v razvoju zaščitnih sredstev v obliki olj z dodanimi trdimi voski, ki so odporna na uporabo in enostavna za vzdrževanje. Podrobnejše informacije in navodila si lahko preberete v PDF dokumentu.

 

Ali so leseni izdelki dragi?

 

Meniva, da ne. Sploh če upoštevamo njihovo življenjsko dobo (cost per use).

Vse izdelke poskušava zasnovati tako, da je njihova izdelava efektivna in optimizirana, kar se pozna v njihovi končni ceni. Ne moremo jih sicer primerjati z nizkocenovnim pohištvom industrijskih korporacij, so pa cenovno primerljivi s furniranim mizarskim pohištvom po naročilu, ki je v našem okolju relativno pogosto. Za konkretno finančno oceno določenega projekta ali izdelka naju lahko kontaktirate po emailu.

 

Kako lahko pridem do vaših izdelkov?

 

Unikatni in manjši izdelki, narejeni v omejenih serijah, bodo kmalu na voljo v spletni trgovini.

Večino samostojnih pohištvenih izdelkov, ki jih najdete na strani, lahko izdelava po naročilu - pri tem lahko tudi prilagodimo dimenzije in uporabimo različne lesne vrste.

Med izdelke po naročilu sodijo tudi kuhinje, ker je vsaka kuhinja oblikovana za prostor, v katerem bo postavljena.

Če so vam izdelki všeč, a vseeno ne najdete točno tistega, kar potrebujete, lahko oblikujeva in izdelava nov kos pohištva.

Odvisno od trenutne zasedenosti je rok izdelave od nekaj tednov do nekaj mesecev. Za točne čakalne dobe in cene posameznih izdelkov naju kontaktirajte.