Kaj je Studio Moste?

 

Je studio, ki se ukvarja z oblikovanjem in izdelavo sodobnega pohištva (in pohištvu podobnih predmetov) iz masivnega lesa.

 

Kakšen je vaš način dela?

 

Zagovarjava celosten pristop, kjer sta področji oblikovanja in izdelave neločljivo povezani in združeni v en postopek, iz katerega nastane končni izdelek. Takšen način dela je bolj poznan pod angleškim izrazom designer-maker.

Izdelke v oblikovni fazi zasnujeva tako, da je njihova izdelava efektivna, prilagojena zmožnostim najine strojne opreme ter karakteristikam masivnega lesa, nato jih izdelava v lastnem studiu. Med izdelavo pogosto najdeva možnosti za izboljšave, nove postopke ter tehnike, ki jih upoštevava v zasnovi naslednjih izdelkov.

 

Ali delate izdelke izključno iz masivnega lesa?

 

Skorajda. Verjameva, da je les je eden izmed najboljših materialov, iz katerega lahko naredimo predmete za vsakdanjo uporabo.

V prvi vrsti predelava lesa v uporabne izdelke ne škoduje okolju - če to počnemo odgovorno. Uporabljava FSC certificiran les iz domačega okolja, lepila in zaščitna sredstva brez škodljivih hlapljivih snovi, ostanke pri izdelavi pa porabiva za ogrevanje studia.

V drugi vrsti ne škoduje nama med delom, ker (v nasprotju s številnimi prefabriciranimi ploščami) ne vsebuje formaldehidnih lepil in plastičnih prevlek. Poleg tega je delo z masivnim lesom, ki je pri vsakem projektu nekoliko drugačen, bistveno bolj intelektualno stimulativno in prijetno.

Nenazadnje pa tudi ne škoduje uporabnikom končanih izdelkov, ker ni zaščiten z umetnimi premazi, ampak z naravnimi olji in trdimi voski. Leseni izdelki imajo dolgo življenjsko dobo zaradi svoje odpornosti in možnosti popravila manjših in večjih poškodb. Lesen predmet težko uničimo do te mere, da ga moramo nadomestiti z novim.

Če le lahko, izdelke v celoti zasnujeva iz masivnega lesa. Ploskovne materiale uporabljava le tam, kjer je to nujno potrebno oz. še nisva našla boljše alternative (dna predalov, hrbti omar, ličnice večjih dimenzij..). Mestoma uporabljava tudi komplementarne naravne materiale, kot so pluta, kovine, tkanine in podobno.

 

Ali je masiven les zahteven za vzdrževanje?

 

Ne, če je pravilno oblikovan, obdelan in zaščiten.

Lesene izdelke vedno oblikujeva tako, da materialu omogočiva sezonsko raztezanje in krčenje ter se s tem izogneva nastanku razpok, fug in drugih mehanskih poškodb. Manjše nepravilnosti v materialu (grče in podobno) razporediva na neizpostavljene dele pohištva (ali pa jih saniramo), za površine pa izbereva primerno zaščitno sredstvo in ga pravilno aplicirava. 

Za zaščito uporabljava sodobna (in naravna) sredstva v obliki olj z dodanimi trdimi voski, ki ne potrebujejo periodičnega obnavljanja ter so - če upoštevamo nekaj enostavnih pravil - izjemno odporna in enostavna za vsakdanje vzdrževanje.

 

Ali so leseni izdelki dragi?

 

Meniva, da ne, sploh če upoštevamo njihovo življenjsko dobo (cost per use).

Vse izdelke poskušava zasnovati tako, da je njihova izdelava efektivna in optimizirana, kar se pozna v njihovi končni ceni. Ne moremo jih sicer primerjati z nizkocenovnim pohištvom industrijskih korporacij, so pa cenovno primerljivi s furniranim mizarskim pohištvom po naročilu, ki je v našem okolju relativno pogosto.

Za konkretno finančno oceno določenega projekta ali izdelka naju lahko kontaktirate po emailu.

 

Kako lahko pridem do vaših izdelkov?

 

Večino samostojnih pohištvenih izdelkov, ki jih najdete na strani, lahko izdelava po naročilu - pri tem lahko tudi prilagodimo dimenzije in uporabimo različne lesne vrste. Med izdelke po naročilu sodijo tudi kuhinje, ker je vsaka kuhinja oblikovana za prostor, v katerem bo postavljena.

Če so vam izdelki všeč, a vseeno ne najdete točno tistega, kar potrebujete, lahko oblikujeva in izdelava nov kos pohištva.

Odvisno od trenutne zasedenosti je rok izdelave od nekaj tednov do nekaj mesecev. Za točne čakalne dobe in cene posameznih izdelkov naju kontaktirajte.